سوزش معده عارضه ای است که ممکن است به دلیل تغذیه نامناسب یا مشکلات مربوط به اعصاب در هر فردی رخ دهد. از این رو با توجه به همه گیر بودن این بیماری در این مقاله با ما همراه باشید.
علت این است که قصد داریم تا شما را با دلایل به وجود آمدن این عارضه، راههای پیشگیری از آن و در نهایت چند درمان خانگی ساده و تاثیرگذار آشنا کنیم.
همچنین به این سوال مهم پاسخ دهیم که چه زمانی راهکارهای خانگی پاسخگو نیستند و فرد مجبور است تا به پزشک مراجعه کند؟
سوزش معده چه علائمی دارد؟
این سوزش معمولا علاوه بر معده، ناحیه پشت قفسه سینه را نیز درگیر میکند. باید بگوییم زمانی که فرد دچار این عارضه میشود، در صورت خم شدن یا دراز کشیدن، درد بیشتری را در نواحی گفته شده حس خواهد کرد.
علت به وجود آمدن سوزش در معده چیست؟
دلیل این موضوع مربوط به زمانی میشود که اسید معده به سمت بالا حرکت کرده و عارضه ای به نام رفلاکس معده را به وجود میآورد. باید گفت که به واسطه بالا آمدن محتویات اسید است که فرد در سر دل و معده خود، احساس سوزش میکند.
به همین دلیل سوال اینجاست که چه عواملی موجب ایجاد این حس در فرد میشود؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم افرادی که سیگار میکشند یا الکل میخورند در معرض دچارشدن به این عارضه هستند.
همچنین کسانی که رژیم غذایی چربی دارند و هیچ تمایلی به ورزش کردن و تناسب اندام ندارند هم در خطر ابتلا به این بیماری قرار هستند.
روشهای درمان سوزش معده
درمان این عارضه هم از طریق دارو امکانپذیر بوده و هم با استفاده از روشهای سنتی و در خانه میسر است. از این رو در ادامه به هر 2 روش گفته شده خواهیم پرداخت.
درمان سوزش در معده به کمک دارو
داروهای درمان این بیماری معمولا در 3 نوع تولید میشوند. نوع اول مربوط به داروهایی است که خاصیت اسید معده را خنثی کرده و با ایجاد یک لایه محافظ روی مری، موجب کاهش سریع سوزش در سر دل میشوند.
نوع دوم از داروها تمرکز خود را روی کاهش اسید معده میگذارند. اما باید بدانید که سرعت تاثیرگذاری آنها مشابه آنچه در رابطه با نوع اول گفتیم، پایینتر است. زیرا آنها با کم کردن اسید معده و به مرور زمان قادر به درمان این سوزش ناخوشایند هستند.
داروهایی که در دسته سوم قرار میگیرند، معمولا با عنوان مهارکننده پروتون پمپ شناخته میشوند. از انواع این داروها میتوان به امپرازول، رابپرازول، پنتوپرازول و لانزوپرازول اشاره کرد.
درمان سوزش معده در خانه
برای درمان این عارضه در خانه راهکارهای زیادی از جمله مصرف عسل، سرکه سیب، جوش شیرین، زنجبیل، دمنوش بابونه، جویدن آدامس، خوردن موز و افزایش مصرف پروبیوتیکها وجود دارد که در ادامه در مورد تک تک این موارد صحبت خواهیم کرد.
درمان سوزش معده با عسل
با توجه به اینکه در ساختار عسل مقدار قابل توجهی آنتی آکسیدان وجود دارد، میتوان نتیجه گرفت که خاصیت ضد التهابی و محافظت کنندگی آن موجب درمان کردن سوزش سر دل میشود.
همچنین لازم به ذکر است که برای بهره بردن از خواص درمانی آن باید مقداری عسل خام را با آب ولرم ترکیب کرده و به صورت ناشتا مصرف کنید. استفاده از این ترکیب به صورت روزانه موجب کنترل اسید معده تان خواهد شد.
تاثیر سرکه سیب در درمان کردن سوزش در ناحیه معده
اگر مقدار خیلی کمی از سرکه سیب را با آب ولرم ترکیب کرده و در طول روز 2 الی 3 بار از آن میل کنید، شاهد کاهش سوزش معده خود خواهید بود.
نقش جوش شیرین در درمان سوزش در معده
اگر به ترکیب آب ولرم و عسل خامی که در پاراگرافهای قبل به آنها پرداختیم، مقداری جوش شیرین اضافه کرده و روزانه آن را مصرف کنید، اثربخشی این معجون در درمان سوزش معده افزایش پیدا خواهد کرد.
زنجبیل و نقش آن در بهبود این عارضه
با در نظرگرفتن اینکه زنجبیل طبع گرمی دارد، میتوان گفت که ترکیب آن با آب جوش و در نهایت دم کردنش به مدت 10 دقیقه، میتواند معجونی به شما تحویل دهد که سرعت رفع سوزش در ناحیه معده تان را افزایش خواهد داد.
میزان تاثیر دمنوش بابونه در درمان سوزش سر دل
مشابه آنچه در رابطه با زنجبیل گفتیم، دمنوش بابونه نیز دارای طبعی گرم و خواص التیام بخشی است. از این رو دم کردن آن به مدت 10 دقیقه و ترکیب کردنش با عسل خام باعث میشود که علاوه بر درمان این عارضه، قادر به استفاده از خواص لاغری اش نیز شوید.
جویدن آدامس چه ارتباطی به درمان رفلاکس معده دارد؟
جویدن آدامس باعث میشود تا سرعت هضم غذا در بدن شما افزایش پیدا کند. به همین دلیل معمولا افرادی که بعد از خوردن وعده غذایی خود، اقدام به جویدن آدامس به مدت 30 دقیقه میکنند، کمتر از افراد دیگر دچار احساس سوزش در سر دل خود خواهند شد.
پروبیوتیکها چه هستند و چگونه به درمان رفلاکس معده کمک میکنند؟
پروبیوتیکها در واقع داخل شیر، ماست، شکلات تلخ و سویا به مقدار زیادی یافت میشوند. این مواد نقش مهمی در هضم سریعتر غذا و در نتیجه کاهش اسید معده ایفا میکنند. به طوری که اگر همراه با وعده غذایی خود ماست مصرف کنید، احتمال ابتلا به سوزش در ناحیه سر معده تان کاهش پیدا خواهد کرد.
تاثیر موز در کاهش سوزش در سر دل
اگر بعد از احساس سوزش در ناحیه بالای معده خود اقدام به خوردن یک موز رسیده کنید، شاهد کاهش سریع سوزش خواهید بود. البته پیشنهاد میکنیم که به جای خوردن موز خالی، آن را با شیر یا ماست ترکیب کرده و یک اسموتی خوش طعم تهیه کنید. به این ترتیب تاثیرگذاری موز 2 چندان خواهد شد.
آیا برای درمان این عارضه باید به پزشک مراجعه کرد؟
اگر به صورت مکرر دچار این عارضه میشوید و روشهای خانگی و مصرف داروهای گفته شده در درمان قطعی شما تاثیرگذار نیستند، برای درمان سوزش معده نیاز به نوبت آنلاین دکتر خواهید داشت.
علت این است که در صورت به تعویق انداختن درمان خود و پیدا نکردن دلیل اصلی این عارضه، ممکن است با بیماریهای شدیدتری مواجه شوید.
روشهای پیشگیری از ابتلا به سوزش در ناحیه معده
برای پیشگیری از بروز این عارضه باید نسبت به انجام راهکارهایی که در ادامه آوردهایم، اقدام کنید:
- یک رژیم غذایی با حداقل میزان چربی داشته باشید.
- بلافاصله بعد از صرف غذا دراز نکشید.
- از خوردن قهوه، غذاهای کارخانه ای و الکل پرهیز کنید.
- کشیدن سیگار تحت هیچ شرایطی توصیه نمیشود.
- ورزشکردن را به سبک زندگیتان اضافه کنید.
- در صورت لزوم، وزن خود را کاهش دهید.
سوزش معده عارضه ای است که ممکن است در همه افراد به وجود آید. زیرا دلیل آن مربوط به رژیم غذایی و اسید معده میشود. به همین دلیل روشهای درمانی و دارویی زیادی برای بهبود آن وجود دارد.
داروها معمولا با هدف کاهش اسید و مهارکردن آن تولید میشوند. به طوری که با خوردن آنها به سرعت احساس سوزش در سر دل خود را از دست خواهید داد.
درمانهای خانگی نیز شامل خوردن عسل خام، جوش شیرین، موز، شیر و ماست، دمنوش بابونه، زنجبیل و جویدن آدامس میشوند که هر کدام به نوبت خود تاثیر مطلوبی در کاهش این سوزش دارند.
توجه داشته باشید که اگر سوزشهایی که در معده خود احساس میکنید به طور مکرر رخ داد و با روشهای خانگی گفته شده و خوردن دارو بهبود پیدا نکرد، در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید.